• bormans java header 03
 • bormans java header 05
 • U bepaalt de richting, wij het uitzicht.
 • Helder zicht op uw financiële zaken

Pagekit

Onze diensten

Ons kantoor heeft een breed scala aan werkzaamheden die wij voor u kunnen verrichten. Bekijk een greep uit de mogelijkheden:

Lees verder

UIkit

Over BormansJaVa

Bezig zijn met dingen die voor u echt belangrijk zijn, daar droomt toch iedere ondernemer van. Zaken doen zonder zorgen, omdat u altijd helder zicht heeft op uw financiële zaken.

Lees verder

Warp

Online klantenportaal

24/7 altijd en overal online de beschikking over uw eigen administratie. Met het digitale dossier raakt u nooit meer iets kwijt.

Lees verder

BormansJava is werkzaam in de volgende branches:

 • icon industrie
  Industrie
 • icon bouw
  Bouw
 • icon bouw
  Transport
 • icon zorg
  Zorg
 • landbouw
  Landbouw
 • icon zorg
  Dienstverlening
 • icon zorg
  Tuinbouw
 • icon zorg
  Non-profit

Fiscaal Nieuws

Proceskostenvergoeding WOZ en bpm 2024

Proceskostenvergoeding WOZ en bpm 2024 - Copyright Thinkstock
© Thinkstock

1712742343 - Proceskostenvergoedingen worden uitgekeerd als een bezwaar of beroep over de WOZ of bpm gegrond wordt verklaard. Vanaf 1 januari 2024 worden deze vergoedingen direct overmaakt aan de burger of het bedrijf namens wie het bezwaar is gemaakt, en dus niet meer aan de organisatie die juridische hulp biedt. Ook is per 1 januari 2024 de vergoeding voor professionele rechtsbijstand lager. 

Deze vergoeding is verlaagd tot 25% van de huidige vergoeding als de burger of het bedrijf inhoudelijk gelijk krijgt. Als in beroep om andere redenen een vergoeding wordt toegekend, is de vergoeding 10% van de huidige vergoeding. Als de gemeente, Belastingdienst of rechter niet binnen een redelijke termijn uitspraak doet, is de vergoeding voor het langer wachten op uitspraak lager. Deze vergoeding is dan € 50 (voorheen € 500) voor elk half jaar dat de procedure te lang heeft geduurd.

Proceskostenvergoeding WOZ en bpm 2024 - Copyright Thinkstock
© Thinkstock

Motorrijtuigbelasting. Verschillende wijzigingen in naheffingen

Motorrijtuigbelasting. Verschillende wijzigingen in naheffingen - Copyright Thinkstock
© Thinkstock

1712742236 - Motorrijtuigenbelasting (mrb) is een belasting voor het houden van een motorrijtuig zoals een personenauto, bestelauto of motor. Indien deze (gedeeltelijk) niet is betaald kan een inspecteur de te weinig geheven belasting naheffen. Met betrekking tot de mrb en dit naheffen zijn er met ingang van 2024 drie wijzigingen:  

1. Motorrijtuigen met een Nederlands kenteken krijgen automatisch een mrb-aanslag. Voor motorrijtuigen met een buitenlands kenteken dient de houder zich op eigen initiatief te melden. Per 1 januari 2024 is een eventuele naheffing van mrb voor deze motorrijtuigen teruggebracht naar maximaal twaalf maanden (maximaal vijf jaar in 2023).

2. Een bestuurder kan de openbare weg op gaan met een motorrijtuig uit een bedrijfsvoorraad. Een naheffing mrb kan worden opgelegd indien de bestuurder staande wordt gehouden én alleen geen handelaarskentekenbewijs kan tonen. Deze naheffing is vanaf 1 januari 2024 teruggebracht naar drie maanden in plaats van twaalf maanden.

3. De naheffing voor de mrb bij een verandering aan het motorrijtuig wordt per 1 januari 2024 verduidelijkt. Bijvoorbeeld als een bestelauto is omgebouwd naar een personenauto. Zo is duidelijker dat het niet uitmaakt of die verandering is aangebracht door de huidige of een vorige houder van het motorrijtuig, of dat het motorrijtuig altijd al in die specifieke toestand verkeerde.

Motorrijtuigbelasting. Verschillende wijzigingen in naheffingen - Copyright Thinkstock
© Thinkstock

Vliegbelasting

Vliegbelasting - Copyright Thinkstock
© Thinkstock

1712141814 - Per 1 januari 2024 is het tarief voor vliegbelasting van € 26,43 naar € 29,05 per vliegticket gestegen door de jaarlijkse inflatiecorrectie. Per 1 juli 2024 gaat het gewicht van een vliegtuig dat onder de vliegbelasting valt omlaag van 8.616 kilogram naar 4.000 kilogram. 

Dit betekent dat ook passagiers in de meeste privévliegtuigen die vertrekken uit Nederland vliegbelasting gaan betalen.

Vliegbelasting - Copyright Thinkstock
© Thinkstock

Belastingvermindering

Belastingvermindering - Copyright Thinkstock
© Thinkstock

1711212346 - De vermindering energiebelasting is een vast bedrag dat per aansluiting van de energierekening af gaat. De korting geldt dus voor onder andere woningen en kantoorpanden. Het verbruik maakt hierbij niet uit. 

In 2024 is de belastingvermindering in de energiebelasting verhoogd naar € 521,81 (€ 493,27 in 2023). Inclusief btw is het verschil met 2023 € 34,54. 

Belastingvermindering - Copyright Thinkstock
© Thinkstock

Taxatie-eis voor giften in natura

Taxatie-eis voor giften in natura - Copyright Thinkstock
© Thinkstock

1710444807 - Giften in natura (giften anders dan in de vorm van geld, zoals een schilderij) zijn onder voorwaarden aftrekbaar in de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting. 

Vanaf 2024 zijn giften in natura met een waarde van meer dan € 10.000 alleen nog aftrekbaar als die waarde blijkt uit een onafhankelijk taxatierapport of uit een recente factuur. De belastinginspecteur kan vragen dit rapport of de factuur op te sturen.

Taxatie-eis voor giften in natura - Copyright Thinkstock
© Thinkstock

Fiscaal Nieuws

 • Proceskostenvergoeding WOZ en bpm 2024
 • Motorrijtuigbelasting. Verschillende wijzigingen in naheffingen
 • Vliegbelasting
 • Belastingvermindering
 • Taxatie-eis voor giften in natura

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste fiscale nieuws.

Aanmelden nieuwsbrief